събота, 21 декември 2013 г.

НАЗДРАВЕ!


С бяло или червено вино да вдигнем наздравица за празниците? Каква е разликата между тях и кое вино е по-полезно за здравето ни?

В състава на виното присъстват около 600 сложни химични вещества, благодарение на които напитката придобива неповторим вкус и аромат.
Във виното се съдържат: 80% вода, 8-15% етанол, който се образува при ферментацията на гроздовия сок, 0,5 -50 г/л захар – именно от съдържанието на захар се определя вида на виното - сухо, полусухо, десертно и т.н., киселини (винена, ябълчна, оцетна), антиоксиданти, полифеноли, антоциани и танини, придаващи характерен оттенък на виното, ароматни вещества, витамин С, витамини от групата В, витамин РР, минерали, микроелементи и други съставки.
Съдържанието на изброените по-горе вещества зависи от сорта грозде и  времето за експозиция. И въпреки периодичните публикации за вредата на виното (все пак е алкохолна напитка и не бива да се прекалява), изследванията на учените показват, че умерената му консумация предпазва от редица заболявания. Една чаша вино дневно за жените и 2 чаши за мъжете спомага за намаляване на „лошия” холестерол и увеличаване на „добрия”, регулира кръвното налягане, предотвратява образуването на атеросклеротични плаки. Има данни и че тази напитка намалява риска от онкологични заболявания. Пектините, съдържащи се във виното помагат за извеждане на тежките метали от организма. Във виното има  и вещества, които нормализират нивото на инсулин в кръвта.
Доказано е, че червеното вино е по-полезно за организма от бялото, въпреки че и бялото има своите ценни качества.

Червено вино
Червеното вино се отличава от бялото по технологията на производство. При производството на червено вино гроздовата ципа не се отделя и полезните вещества, съдържащи се в нея преминават в напитката. Това придава и характерния червен цвят. В червеното вино се съдържа по-голямо количество антиоксиданти отколкото в бялото. Антиоксидантите неутрализират вредното действие на свободните радикали, намаляват нивото на „лошия” холестерол, стимулират метаболизма, повишават физическата издръжливост, предпазват от сърдечносъдови заболявания. Полифенолите (ресвератрол) имат противовъзпалителни свойства, забавят процесите на стареене, предотвратяват развитието на атеросклероза.

Бяло вино
Бялото вино не е толкова плътно както червеното. Белите вина съдържат повече киселини и по-малко флавоноиди и танини, затова и не са така тръпчиви. Сухите бели вина поддържат работата на сърдечния мускул, подобряват функционирането на белите дробове, нормализират обмяната на веществата. Антиоксидантите, макар и в по-малки количества в сравнение с червеното вино, се усвояват по-лесно от организма.


И накрая, нека си припомним какво казват французите: „Червеното вино е създадено за здраве и наслада, розовото – за любов, а бялото – за утоляване на жаждата.”
Каквото и вино да сте избрали за празничната трапеза – консумирайте умерено! Вдигнете наздравица и си подарете прекрасни мигове с любимите хора!

Няма коментари:

Публикуване на коментар